Pikantní dýňová Polévka s kokosovým mlékem
Seznam surovin
- dýně 1 kus (Hokaido, středně velká, nebo máslová nebo muškátová)
- jablka 2 kusy
- rozmarýn 4 snítky
- česnek 5 stroužků
- šalvěj 1 snítka
- olej olivový (na zastříknutí)
- semínka 1/2 lžíce (koriandrová)
- vývar zeleninový 400 mililitrů
- kokosové mléko 300 mililitrů
- curry pasta 1 lžíce
- semínka dýňová
- dýňový olej
- sůl
Postup přípravy
1. Dýni Hokaido pečlivě umyjte, rozkrojte a zbavte semínek (muškátovou či máslovou dýni navíc oloupejte). Nakrájejte na kousky (asi 2x2cm) a dejte do hlubšího pekáče. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, pokrájejte na kusy a přidejte k dýni. Stejně tak nahrubo nakrájenou cibuli, celé neoloupané stroužky česneku, lístky šalvěje, snítky rozmarýnu a koriandrová semínka. Důkladně zastříkněte olivovým olejem, osolte a dejte do trouby rozpálené na 200 °C. Hokaido se bude péct necelou půlhodinu, máslová či muškátová o 20–30 minut déle.
2. Jakmile dýně změkne, vyndejte pekáč z trouby a jeho obsah přemístěte do většího hrnce. Při té příležitosti odstraňte stonky rozmarýnu (jednotlivé lístky by měly během pečení odpadnout a zůstat ve směsi), vymáčkněte stroužky česneků a vyhoďte slupky.
3. Upečenou směs zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Hrnec sundejte z plotny a směs rozmixujte tyčovým mixérem. Záleží na vás, jestli máte raději hladkou texturu, nebo vám na lžíci vyhovuje občas něco na skus.
4. Do rozmixované polévky přilijte kokosové mléko a vmíchejte kari pastu. už jen krátce provařte. přidáním trochy vývaru můžete naředit hutnou konzistenci.
5. Podávejte s krátce opečenými dýňovými semínky a pár kapkami dýňového oleje.
Poznámka k receptu
V této polévce se ukrývá spousta chutí, nemixujeme ji úplně dohladka, máme rádi, když nám v soustu něco křupne. Je skvělá z máslové nebo muškátové dýně, z Hokaida bude zase rychleji hotová.
Načítám komentáře...