Polévka Caesar
Seznam surovin
Na polévku:
- olej olivový 3 lžíce
- cibule 1 kus
- česnek 2 stroužky
- sůl
- vývar kuřecí 4 hrnky
- brambory 1 kus
- sýr Parmezán (větší kousek kůrky)
- pepř černý (mletý)
- kuřecí maso 450 gramů (prsa)
- salát římský 2 kusy (jen srdíčka)
- smetana na šlehání 1/2 hrnku
Na krutony:
- majonéza 1/4 hrnku
- sýr Parmezán 1/4 hrnku (nastrouhaný + trochu na posypání )
- citron 1 kus (šťáva a jemně nastrouhaná kůra)
- ančovičky 3 kusy (filety)
- chilli omáčka (několik kapek)
- česnek 2 stroužky
- pepř černý (mletý)
- bageta 1 kus (menší)
- petržel hladkolistá 3 lžíce (nasekaná)
Postup přípravy
V kastrolu rozehřejeme olivový olej, přidáme oloupanou a najemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a lžičku soli a za občasného míchání opékáme asi 5 minut. Přilijeme kuřecí vývar a 3 hrnky vody, přidáme oloupanou bramboru nakrájenou na kostičky a parmazánovou kůrku a nakonec osolená a opepřená kuřecí prsa. Polévku přivedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme asi 15 minut (maso musí být uvařené i uvnitř).
Mezitím připravíme krutony. V misce smícháme majonézu, parmazán, citronovou šťávu, ančovičky, chilli omáčku, nasekaný česnek a špetku pepře, přidáme lžíci vody a vše rozmixujeme na hladký krém. Bagetu podélně rozkrojíme na poloviny a ty nakrájíme na plátky silné asi 1,5 cm. Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a potřeme je na vrchu připraveným krémem (2 lžíce krému si necháme stranou). Bagetu posypeme petrželkou, nastrouhanou citronovou kůrou a trochou strouhaného parmazánu, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 10 minut dozlatova.
Uvařená kuřecí prsa vyjmeme z polévky a necháme je vychladnout. Do polévky přidáme srdíčka salátu a smetanu a povaříme ještě 8 – 10 minut, dokud salát nezměkne. Vyjmeme parmazánovou kůrku, polévku rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém a dochutíme ji solí a pepřem.
Kuřecí prsa natrháme na kousky, vrátíme je do polévky a krátce prohřejeme. Polévku rozdělíme do misek, pokapeme zbylou majonézovou směsí, přidáme krutony a každou porci podle chuti posypeme hrubě mletým pepřem.
Poznámka k receptu
1 hrnek = 250 ml
Načítám komentáře...