Polévka z platýze s bylinkami a avokádem
Seznam surovin
- platýz 1 kus
- víno bílé 2 decilitry
- smetana zakysaná 2 decilitry
- brambory 2 kusy
- avokádo 1 kus
- mrkev 1 kus
- cibule šalotka 1 kus
- česnek 1 stroužek
- bobkový list 2 listy
- pepř černý 2 kuličky (celý)
- petržel kadeřavá/kudrnka 2 snítky
- šalvěj 1 snítka
- tymián 2 snítky
- olej olivový
- pepř (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Kosti a hlavu vložíme do hrnce, zalijeme 8 dl vody, přidáme očištěnou mrkev, bobkové listy, kuličky pepře, 1 snítku tymiánu a bílé víno a vaříme 20 minut. Pak vývar scedíme a obereme maso zhlavy a kostí.
Vhrnci rozehřejeme trochu olivového oleje a orestujeme na něm oloupanou a nadrobno nakrájenou šalotku a česnek. Přidáme oloupané, na tenké plátky nakrájené brambory, vše zalijeme připraveným horkým vývarem a pomalu vaříme.
Když jsou brambory měkké, polévku i se zeleninou přelijeme do mixéru, přidáme oloupané a pecky zbavené avokádo, zakysanou smetanu, petrželku, zbylý tymián a šalvěj, osolíme, opepříme a rozmixujeme na hladký krém. Rozdělíme ho do hlubokých talířů a každou porci ozdobíme kousky masa zplatýze a pokapeme olivovým olejem.
Načítám komentáře...