Polévka z rajčat a červené čočky
Seznam surovin
- rajčata 1 kilogram
- čočka červená 200 gramů
- voda 300 mililitrů
- olej 2 lžíce (rostlinný)
- kmín římský 10 gramů
- koření 5 gramů (asafoetida)
- koření chilli (podle chuti)
- cukr krupice (podle chuti)
- sůl
Hráškový noček:
- hrášek 200 gramů (mražený)
- zázvor 20 gramů (čerstvý)
- paprička chilli zelená 10 gramů
- olej 50 mililitrů (rostlinný + na smažení)
- semínka 5 gramů (hořčičná)
- strouhanka 5 gramů
- mouka pšeničná hladká 20 gramů
Postup přípravy
1. Červenou čočku propláchněte a uvařte v osolené vodě doměkka. Rajčata nakrájejte na kousky, vsypte do rendlíku, podlijte vodou a duste, dokud nezměknou. Pak je propasírujte, aby se zbavila slupek, smíchejte s okapanou čočkou a rozmixujte dohladka. Dochuťte solí, cukrem, případně přiostřete chilli. V pánvi rozpalte olej a nechte na něm rozvonět římský kmín a asafoetidu. Vmíchejte do polévky, opět krátce promixujte a podávejte.
2. Než se uvaří polévka, připravte hráškové nočky. Hrášek nechte rozmrazit a rozmačkejte ho na hladkou kaši. Papričku a zázvor nasekejte nadrobno. V pánvi rozpalte olej a nechte na něm rozvonět hořčičná semínka, chilli a zázvor, pak přidejte hrášek a restujte, dokud se všechna tekutina nevypaří. mouku smíchejte se solí, přidejte trochu vody, aby vzniklo tvárné těsto. Udělejte z něj placky a naplňte hráškovou směsí, obalte je ve strouhance a osmažte na vyšší vrstvě oleje. Podávejte s polévkou. římský kmín a asafoetida povýší jednoduchou polévku na neobyčejný chod. I když je skvělá sama o sobě, pusťte se i do přípravy hráškového nočku. Vtipný detail perfektně ladí.
Načítám komentáře...