Rizotová polévka
Seznam surovin
Na polévku:
- olej olivový 1 lžíce
- cibule 1 kus (malá)
- česnek 1 lžička (nastrouhaný)
- rýže 1/2 hrnku (na rizoto)
- víno bílé 1/2 hrnku (suché)
- vývar kuřecí 4 hrnky
- hrášek 300 gramů (mražený)
- petržel hladkolistá 1/2 hrnku (nasekaná)
- pepř bílý (mletý)
Na posypání:
- sýr Parmezán 2 lžíce (nastrouhaný)
Postup přípravy
V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme oloupanou a najemno nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji necháme zesklovatět. Přidáme česnek a restujeme půl minuty. Přisypeme rýži a restujeme další minutu za stálého míchání, aby se rýže obalila olejem.
Do hrnce přilijeme bílé víno a vaříme, dokud se zcela neodpaří. Přidáme kuřecí vývar, osolíme, přivedeme k varu, stáhneme teplotu a vaříme asi 20 minut, dokud není rýže měkká. Pak vmícháme hrášek a povaříme ještě 5 minut.
Z polévky odebereme 2 lžíce rýže s hráškem, do polévky vmícháme zelenou petrželku, rozmixujeme ji tyčovým mixérem a dochutíme podle potřeby solí a pepřem. Rozdělíme ji na talíře a každou porci posypeme trochou rýže s hráškem a nastrouhaným parmazánem.
Poznámka k receptu
1 hrnek = 250 ml
Načítám komentáře...