Rybí polévka s rybími knedlíčky
Seznam surovin
Polévka:
- kapr 2 kusy (kapří hlavy)
- cibule 2 kusy
- pepř 10 kuliček (celých)
- nové koření 3 kuličky
- mrkev 1 kus (větší)
- petržel kořenová 1 kus (malá)
- celer 1 kus (kousek)
- máslo 2 lžíce
- mouka 1 lžíce (hladká)
- smetana na šlehání 100 mililitrů
- petržel kadeřavá/kudrnka (nasekaná)
- sůl (dle chuti)
- smetana na šlehání (dle chuti na zjemnění)
Knedlíčky:
- ryba 200 gramů (vykostěná)
- vejce 1 kus
- houska 1 kus (1 den stará)
- mléko (na zvhlčení pečiva)
- petržel kadeřavá/kudrnka 1 hrst (nasekaná)
- máslo
- muškátový oříšek
- sůl
Postup přípravy
1. Ke kapřím hlavám přidejte oloupanou cibuli v celku, celý pepř a nové koření a zakryté zvolna vařte asi 20 minut. Kořenovou zeleninu nakrájejte na jemné nudličky a osmažte je na másle. Až začne zelenina hezky vonět, přidejte jemně pokrájenou druhou cibuli. Znovu osmažte, zaprašte hladkou moukou
a přes cedník zalijte vývarem z kapřích hlav. Prošlehejte metličkou a provařte asi 10 minut.
2. Na knedlíčky pomelte syrové rybí maso a přidejte na kostičky nakrájené a mlékem zvlhčené pečivo, najemno nasekanou a na másle zpěněnou petrželku a vejce, osolte a ochuťte muškátovým oříškem.
Dobře promíchejte a podle potřeby zahustěte strouhankou. Tvarujte malé knedlíčky. Vkládejte je do vroucí polévky a zakryté pozvolna asi 3 minuty vařte.
3. Polévku můžete zjemnit smetanou, ale už ji dál nevařte. Dochuťte a na talíři ji posypte petrželkou.
Načítám komentáře...