Skandinávská krémová polévka
Seznam surovin
- kopr 1 lžíce (nasekaný)
- ryba sladkovodní 200 gramů (losos)
- sůl (na noky a do polévky)
- vývar rybí
- smetana na šlehání 2,5 decilitru
- fenykl 1/2 kusu
- sýr 50 gramů (čerstvý)
- máslo 30 gramů
- mouka pšeničná hladká 30 gramů
Na noky:
- pepř bílý (mletý)
- ryba sladkovodní 150 gramů (losos)
- víno bílé 1 lžíce
- smetana na šlehání 30 gramů
- smetana na vaření 50 gramů
- veka 25 gramů
- citronová kůra
Postup přípravy
Fenykl nakrájíme najemno a uvaříme ve dvou třetinách osoleného vývaru doměkka. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji zbylým studeným vývarem, rozšleháme dohladka, vmícháme do vroucí polévky a převaříme.
Rozmrzlého lososa nakrájíme, rozmixujeme ho se smetanou a sýrem a vmícháme do polévky. Vše rozmixujeme dohladka, přidáme nakrájený kopr a podle chuti přisolíme.
Připravíme nočky. Rozmrzlé maso nakrájíme. Veku nakrájíme na plátky a zalijeme 12% smetanou. Maso mixujeme, dokud se nezačne spojovat. Osolíme, přidáme pepř, kůru a mixujeme do zhoustnutí. Přidáváme víno a 30% smetanu s vekou a mixujeme, dokud hmota není hladká. Z hotové hmoty tvarujeme pomocí dvou lžiček nočky, které opatrně vpouštíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 5 minut. Vyjmeme je a vložíme do lososové polévky.
Poznámka k receptu
Když nemáte rybí vývar, můžete použít i obyčejnou vodu.
Načítám komentáře...