Thajská dýňová polévka
Seznam surovin
- dýně 1 kus (hokkaido)
- mrkev 2 kusy (střední)
- brambory 2 kusy (střední)
- cibule červená 1 kus
- česnek 2 stroužky
- citronová tráva 2 kusy (pouze přední část)
- zázvor 1 kus (2 - 3 cm)
- kokosové mléko 400 mililitrů
- vývar zeleninový 500 mililitrů
- cukr třtinový 1 lžíce
- rostlinný olej 2 lžíce
- rybí omáčka 3 lžíce
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- limetková kůra 1/2 kusu (kůra z půlky limety)
- šťáva limetková 1 kus (šťáva z 1 limetky)
- koriandr 1 svazek
- cibulka jarní 1 svazek
- paprika chilli 1 kus
- semínka dýňová 1 hrst (opražená)
Postup přípravy
Mrkev, cibuli a brambory oloupeme a nakrájíme nahrubo. Dýni i se slupkou rozpůlíme a odstraníme semínka a rozkrájíme na menší kusy.
V hrnci na rozpáleném oleji opékáme nahrubo nakrájený česnek, zázvor, cibuli a horní část citrónové trávy, kterou nasekáme nadrobno. Vše opékáme zhruba 3 minuty a poté přidáme lžíci třtinové cukru a opékáme další 2 minuty. Přidáme všechnu pokrájenou zeleninu a opékáme dalších 5 minut. Zalijeme kokosovým mlékem a počkáme, dokud se mléko nerozpustí a nespojí. Dolijeme zeleninovým vývarem nebo vodou, aby byla zelenina zcela ponořená. Stáhneme na střední plamen a vaříme zeleninu doměkka. Až je zelenina měkká, vše rozmixujeme dohladka. Dochutíme nastrouhanou kůrou z půlky limetky, šťávou z 1 limetky, rybí omáčkou, osolíme, opepříme a ještě necháme 3 minuty povařit na mírném ohni. Hotovou naservírovanou polévku ozdobíme koriandrem a jarní cibulkou nasekanou nahrubo a chilli papričkami nakrájené na tenké kolečka a vše zasypeme hrstí dýňových semínek, které jsme si opražily na pánvi.
Poznámka k receptu
Tip: Místo klasického rostlinného oleje můžete použít sezamový olej pro výraznější chuť a vůni polévky.
Načítám komentáře...