Zelňačka
Seznam surovin
- cibule 1 kus (větší)
- sádlo 2 lžíce
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- paprika sladká
- paprika pálivá (maďarská)
- zelí kysané 500 gramů
- brambory 2 kusy (větší)
- houby sušené 2 lžíce
- švestky sušené 100 gramů
- klobása papriková 1 kus (není nutná)
Postup přípravy
1. Na sádle zpěňte najemno nakrájenou cibuli. Zasypte ji moukou, připravte jíšku, vsypte papriku a zelí i s nálevem, dolijte asi litrem vody a čtvrt hodiny povařte.
2. Přidejte na kostičky pokrájené brambory, zvlášť uvařené ve slané vodě s kmínem. Osolte, opepřete, přisypte houby a švestky a ještě krátce povařte.
3. Do polévky můžete přidat na kolečka pokrájenou a na troše sádla orestovanou klobásu nebo do ní zavařte masové kuličky.
Poznámka k receptu
Sytá a voňavá polévka se připravuje v mnoha krajích republiky. Vypůjčili jsme si východoslovenskou variantu, která u sousedů navíc patří k vánoční klasice!
Na masové kuličky smíchejte 300 g mletého masa, 1 najemno pokrájenou cibuli, 1 vejce, sůl, pepř, strouhanku a sladkou papriku. Z této hmoty pak tvořte menší kuličky a zavařujte je do polévky.
Načítám komentáře...