Meruňková polévka
Seznam surovin
- mandle 70 gramů (loupané)
- med 5 lžic
- citron 1 kus
- meruňky 1 kilogram (oloupané)
- zázvor 1 lžička (strouhaný)
- skořice 1 lžička (mletá)
- meduňka (na ozdobení)
- citronová kůra (z 1/2 citronu)
- voda 6 decilitrů
- džus meruňkový 2 decilitry
Na omáčku:
- jogurt bílý 200 gramů (hustý)
- cukr moučkový 2 lžíce
- šťáva citronová 1/2 lžíce
Postup přípravy
Meruňky omyjeme, překrojíme na půlky a vyjmeme pecky. V kastrolu rozmícháme džus s vodou, medem, citronovou šťávou a kůrou, mletou skořicí a zázvorem. Do této směsi vložíme rozpůlené meruňky a dusíme pod pokličkou 4 - 5 minut.
Mandle opečeme nasucho na teflonové pánvi. Jogurt prošleháme s citronovou šťávou a cukrem.
Meruňkovou polévku rozdělíme na talíře, každou porci posypeme opraženými mandlemi, ozdobíme meduňkou a podáváme s našlehaným ochuceným jogurtem.
Poznámka k receptu
Meruňková polévka je výborná s kopečkem citronové nebo vanilkové zmrzliny.
Načítám komentáře...