Nabeyaki udon
Seznam surovin
- houby šíitake 8 kusů (sušené)
- houby 60 gramů (shimei)
- špenát 2 hrsti (čerstvý nebo mangold)
- mrkev 2 kusy
- pórek 1 kus
- cibulka jarní 2 kusy
- kuřecí maso 2 kusy (paličky)
- nudle 1 balení (udon)
- vejce 4 kusy
Na polévku:
- vývar rybí 1,5 litru (dashi)
- vývar (z hub shitake)
- víno rýžové 4 lžíce (mirin)
- sójová omáčka 3 lžíce
- sůl 2 lžičky
- semínka sezamová (černá k podávání)
Tempura:
- krevety 8 kusů
- mouka pšeničná hladká 240 gramů
- vejce 4 kusy
- voda 200 mililitrů (ledová)
- moučka kukuřičná (škrob)
- olej (na smažení rostlinný:sezamový 10:1)
Postup přípravy
1. Houby shiitake namočte do teplé vody. Stačí je zalít v misce tak, aby byly zcela ponořené. Namáčejte 15 minut, pak z nich vymačkejte přebytečnou vodu, odřízněte nožičky a na klobouku hub ostrým nožem vyřízněte ozdobný kříž. Vodu z namáčení uchovejte.
2. Do kastrolu nalijte vodu, osolte ji a vložte do ní špenát. Minutu povařte a pak ihned přendejte do misky s ledovou vodou. Špenát vymačkejte a pokrájejte. Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Můžete krájet i ozdobně a u koleček vykrojit květinový motiv. Houby shimeji nakrájejte na menší kousky. Pórek a jarní cibulky nakrájejte šikmo na proužky (použijte ale jen bílé části).
3. Do hrnce nalijte vývar dashi a vodu z namáčení hub. Přiveďte k varu, přidejte mirin, sójovou omáčku a sůl. Jakmile se tekutina začne opět vařit, stáhněte z ohně a odstavte. Zatímco vývar chladne, připravte krevetovou tempuru: oloupejte krevety, vyjměte střívko a na břišní straně udělejte několik zářezů, čímž krevetu narovnáte. Seřízněte ocas do špičky, tupou stranou nože z něj vytlačte zbytek tekutiny a obalte v kukuřičném škrobu.
4. V menším kastrůlku rozehřejte olej. Do misky prosejte mouku, vejce vyklepněte do studené vody a dobře rozmíchejte. Z povrchu seberte pěnu a tekutinu nalijte do misky s moukou. Promíchejte, ale dejte pozor, abyste těsto nepřešlehali, mohou v něm klidně zůstat menší kousky mouky. Obalené krevety namočte do těstíčka a z obou stran osmažte dozlatova. Smažte postupně, aby se krevety mohly v oleji otáčet. Pak je přendejte na kuchyňskou utěrku, která odsaje přebytečný olej.
5. Ve vroucí vodě uvařte nudle udon podle návodu. Jakmile jsou hotové, přendejte je do misky se studenou vodou a ledem a nakonec slijte. Do kastrolu dejte všechny suroviny kromě vejce, špenátu a hub, přidejte vývar a přikryté přiveďte k varu.
6. Přidejte kuřecí paličky, snižte teplotu a nechte maso ve vývaru uvařit doměkka, pak ho vykostěte a nakrájejte na proužky. Vyklepněte do polévky vejce, přidejte mangold, houby, zakryjte poklič- kou a uvařte, dokud není vajíčko hotové. Nakonec polévku ozdobte krevetovou tempurou, posypte černým sezamem a ihned podávejte.
Poznámka k receptu
Tato japonská polévka je oslava chuti umami. Region od regionu se liší podle použitého množství sójové omáčky, tempura už je jen taková malá třešnička na dortu.
Načítám komentáře...