Nabeyaki udon

Seznam surovin

Na polévku:

Tempura:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Houby shiitake namočte do teplé vody. Stačí je zalít v misce tak, aby byly zcela ponořené. Namáčejte 15 minut, pak z nich vymačkejte přebytečnou vodu, odřízněte nožičky a na klobouku hub ostrým nožem vyřízněte ozdobný kříž. Vodu z namáčení uchovejte.

2. Do kastrolu nalijte vodu, osolte ji a vložte do ní špenát. Minutu povařte a pak ihned přendejte do misky s ledovou vodou. Špenát vymačkejte a pokrájejte. Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Můžete krájet i ozdobně a u koleček vykrojit květinový motiv. Houby shimeji nakrájejte na menší kousky. Pórek a jarní cibulky nakrájejte šikmo na proužky (použijte ale jen bílé části).

3. Do hrnce nalijte vývar dashi a vodu z namáčení hub. Přiveďte k varu, přidejte mirin, sójovou omáčku a sůl. Jakmile se tekutina začne opět vařit, stáhněte z ohně a odstavte. Zatímco vývar chladne, připravte krevetovou tempuru: oloupejte krevety, vyjměte střívko a na břišní straně udělejte několik zářezů, čímž krevetu narovnáte. Seřízněte ocas do špičky, tupou stranou nože z něj vytlačte zbytek tekutiny a obalte v kukuřičném škrobu.

4. V menším kastrůlku rozehřejte olej. Do misky prosejte mouku, vejce vyklepněte do studené vody a dobře rozmíchejte. Z povrchu seberte pěnu a tekutinu nalijte do misky s moukou. Promíchejte, ale dejte pozor, abyste těsto nepřešlehali, mohou v něm klidně zůstat menší kousky mouky. Obalené krevety namočte do těstíčka a z obou stran osmažte dozlatova. Smažte postupně, aby se krevety mohly v oleji otáčet. Pak je přendejte na kuchyňskou utěrku, která odsaje přebytečný olej.

5. Ve vroucí vodě uvařte nudle udon podle návodu. Jakmile jsou hotové, přendejte je do misky se studenou vodou a ledem a nakonec slijte. Do kastrolu dejte všechny suroviny kromě vejce, špenátu a hub, přidejte vývar a přikryté přiveďte k varu.

6. Přidejte kuřecí paličky, snižte teplotu a nechte maso ve vývaru uvařit doměkka, pak ho vykostěte a nakrájejte na proužky. Vyklepněte do polévky vejce, přidejte mangold, houby, zakryjte poklič- kou a uvařte, dokud není vajíčko hotové. Nakonec polévku ozdobte krevetovou tempurou, posypte černým sezamem a ihned podávejte.

Poznámka k receptu

Tato japonská polévka je oslava chuti umami. Region od regionu se liší podle použitého množství sójové omáčky, tempura už je jen taková malá třešnička na dortu.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...