Polévka s knedlíčky z uzeného lososa
Seznam surovin
- losos 1 kus (kosti a hlava z lososa)
- mrkev 2 kusy
- rajčata 1 kus
- fenykl 1/2 kusu
- celer řapíkatý 0,4 kusu
- celer 0,4 kusu
- víno bílé 1 decilitr (sladší)
- sherry suché 1 sklenice
- česnek 3 stroužky
- smrž 4 kusy
- bobkový list 2 listy
- tymián 1 snítka
- oregano
- sůl
Na noky:
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- losos 150 gramů (uzený)
- mléko 1,25 decilitru
- máslo 110 gramů
- žloutek 2 kusy
- kopr 2 snítky
- cukr 1 špetka
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Do hrnce vložíme všechny suroviny na vývar kromě bílého vína, Sherry a smržů, vše zalijeme 2 litry studené vody, přivedeme k varu, stáhneme teplotu a pomalým varem vaříme 20 minut. Pak vývar scedíme přes mokrou utěrku, nalijeme ho zpět do hrnce, přidáme bílé víno a smrže a svaříme na poloviční množství.
Nakonec vývar dochutíme solí a sklenkou Sherry. Vařenou mrkev a celer z vývaru nakrájíme a ponecháme zatím stranou. Na knedlíčky do čistého hrnce nalijeme 1,25 dl vody, přidáme mléko, máslo a špetku cukru, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Přisypeme najednou všechnu mouku, rozmícháme na hladkou hmotu a mícháme další 2 - 3 minuty (odpalujeme), dokud se těsto
nepřestane lepit na stěny hrnce.
Těsto dáme do mísy a za občasného promíchání ho necháme lehce prochladnout. Uzeného lososa rozmixujeme s koprem, přidáme spolu se žloutky k těstu v míse a promícháme. Z těsta pomocí lžičky vykrajujeme malé knedlíčky, které vkládáme do vařící se osolené vody. Když vyplavou na hladinu, stáhneme teplotu na minimum a knedlíčky necháme ještě 2 minuty dojít. Na talíře rozdělíme nakrájenou mrkev s celerem a knedlíčky, zalijeme je horkou polévkou a každou porci posypeme nasekanou petrželkou.
Načítám komentáře...