Polévka s mušlemi
Seznam surovin
- slávky jedlé 1 kilogram
- vývar drůbeží 5 decilitrů
- víno bílé 3 decilitry
- smetana zakysaná 3 decilitry
- cibule šalotka 180 gramů
- máslo 60 gramů
- petržel hladkolistá 1 svazek
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- pepř černý 1 lžička (čerstvě drcený)
- sůl
Postup přípravy
Slávky přebereme a otevřené či poškozené odstraníme. Ostatní očistíme kartáčkem, omyjeme a necháme odkapat. Petrželku omyjeme, šalotky oloupeme a vše nakrájíme najemno.
Mušle nasypeme do kastrolu, zalijeme vínem, přidáme šalotku, větší část petrželky, na kousky nakrájené máslo a drcený pepř, přivedeme k varu a opatrně vaříme pod pokličkou asi 6 - 8 minut, dokud se všechny mušle neotevřou. Pak je vyjmeme a přesypeme do mísy.
Do vývaru v kastrolu přilijeme kuřecí vývar a smetanu rozmíchanou s moukou a při mírné teplotě
mícháme do zhoustnutí. Pak snížíme teplotu a polévku provaříme asi 15 minut.
Z uvařených mušlí vyjmeme vnitřky, vrátíme je do provařené polévky a podle chuti ji přisolíme. Rozdělíme ji na talíře a každou porci posypeme zbylou petrželkou.
Načítám komentáře...