Polévka z červených fazolí
Seznam surovin
- smetana na vaření 2,5 decilitru
- fazole červené 200 gramů (červené )
- vejce 4 kusy
- klobása chorizo 100 gramů
- mrkev 1 kus
- petržel kořenová 1 kus
- brambory 1 kus
- cibule 1 kus
- paprika sladká 2 lžíce (mletá)
- ocet 6 lžic
- sádlo 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- nové koření 4 kuličky
- bobkový list 2 listy
- majoránka
- pepř černý (mletý)
- sůl
- petržel hladkolistá ( na posypání )
- olej (na opečení )
Postup přípravy
Fazole propereme ve studené vodě, zalijeme je čistou vodou a necháme přes noc stát. Ráno je zalijeme čistou vodou, přidáme k nim bobkové listy a nové koření a pod pokličkou je uvaříme doměkka. Mezitím v hrnci rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme mouku a za stálého míchání připravíme cibulovou jíšku. Odstavíme ji z ohně a necháme vychladnout. Mrkev a petržel očistíme, bramboru oloupeme a vše nakrájíme na kousky. Když jsou fazole téměř měkké, přidáme do hrnce jíšku, mletou papriku, nakrájenou zeleninu, pepř a majoránku a vaříme do úplného změknutí fazolí. Pak polévku osolíme, okyselíme 2 lžícemi octa, přilijeme smetanu, promícháme a necháme přejít varem.
Chorizo nakrájíme na plátky a lehce orestujeme na troše oleje. V kastrolu přivedeme téměř k varu vodu se 4 lžícemi octa (voda se nesmí vařit). Vodu v hrnci roztočíme lžící nebo vařečkou. Jedno vejce rozklepeneme do naběračky, vložíme ho do středu víru a jakmile začne voda opět vřít, zmírníme oheň a vejce vaříme 1 - 2 minuty, aby žloutek zůstal tekutý. Stejným způsobem připravíme i zbylá tři vejce a ihned po uvaření je zchladíme v misce s ledem.
Polévku rozdělíme na talíře, posypeme pažitkou a každou porci doplníme plátky choriza a zastřeným vejcem.
Načítám komentáře...