Polévka z cizrny s krevetami
Seznam surovin
- voda 1 litr
- cizrna 200 gramů (sušená)
- víno bílé 2 decilitry
- krevety 8 kusů (větší, čerstvé, nevyloupané)
- cibule 1 kus
- olej olivový 4 lžíce
- šťáva citronová 1 lžíce
- pažitka 1 lžíce (čerstvá, nasekaná)
- česnek 2 stroužky
- koriandr 1 lžička (nadrcené kuličky)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Cizrnu namočíme přes noc do velkého množství studené vody. Pak ji slijeme, propláchneme čistou vodou, přesypeme do hrnce s litrem vody a přivedeme do varu (nesolíme).
Během varu odebíráme pěnu z povrchu. Ztlumíme teplotu a cizrnu vaříme 30 - 40 minut. Oloupanou a drobně nakrájenou cibuli a nasekaný česnek zesklovatíme na polovině oleje. Přidáme koriandr a krevety a pomalu dusíme 3 minuty. Přilijeme bílé víno a krátce podusíme. Pak krevety vyjmeme, vyloupeme je a dáme stranou. Směs cibule a česneku přidáme do hrnce s uvařenou cizrnou a vše rozmixujeme na hladký krém (pokud je polévka moc hustá, zředíme ji vodou nebo vývarem).
Polévku osolíme, opepříme a dochutíme citronovou šťávou. Polévku rozdělíme do nahřátých misek, přidáme krevety a každou porci posypeme pažitkou a zakápneme zbylým olivovým olejem.
Načítám komentáře...