Pravý ruský boršč
Seznam surovin
- hovězí maso 350 gramů
- vepřové maso 200 gramů
- cibule 1 kus
- bobkový list 1 kus
- pepř černý 4 kuličky (celý)
- nové koření 3 kuličky
- sůl 20 gramů
- zelenina kořenová 300 gramů
- zelí bílé 200 gramů (hlávkové)
- brambory 250 gramů
- rajčata 200 gramů
- řepa červená 200 gramů
- slanina 300 gramů
- paprika sladká 1 lžička (mletá)
- smetana na vaření 150 mililitrů
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- petržel hladkolistá 1 snítka
- šťáva citronová 15 mililitrů
- ocet 2 lžíce
- cukr 10 gramů
Postup přípravy
Omyté maso vložte do hrnce, zalijte asi 1,5-2 l vody, přidejte cibuli, nové koření, bobkový list, pepř, sůl a velmi zvolna vařte asi 2 hodiny. Vepřové maso vyjměte dřív, aby se nerozvařilo.
Zeleninu očistěte a pokrájejte na kostky. Oloupanou překrojenou řepu uvařte zvlášť doměkka. (Můžete použít i řepu zavařenou, tu nemusíte vařit.) Vývar přeceďte, přidejte do něj ocet, zeleninu a povařte asi 5 minut.
Slaninu rozškvařte do rozpuštění, přidejte papriku a nalijte do polévky. Ve smetaně dobře rozmíchejte hladkou mouku, za stálého míchání ji vlijte do polévky a povařte asi 15 minut.
Nakonec do polévky vložte na nudličky nakrájenou řepu, na kostky nakrájené maso, nasekanou petrželku, ochuťte citronem a cukrem a již jen krátce prohřejte. Podávejte s chlebem.
Poznámka k receptu
Na každou porci polévky doplňte malý kopeček zakysané smetany.
Načítám komentáře...