Rybí Waterzooi - rybí polévka
Seznam surovin
- voda 2 litry
- ryba sladkovodní 600 gramů (včetně kostí, hlavy a páteře)
- mušle 8 kusů
- víno bílé 2 decilitry (suché)
- celer řapíkatý 1 kus
- pórek 1 kus
- mrkev baby 160 gramů
- smetana na vaření 1,5 decilitru
- cibule 1 kus
- petržel kořenová 1 kus (malá)
- máslo (čerstvé)
- šťáva citronová 1 kus (z 1 citronu)
- pepř černý (mletý)
- sůl
- citronová kůra 1 lžíce (na ozdobu)
- petržel kadeřavá/kudrnka (nasekaná, na ozdobu)
Postup přípravy
Všechnu zeleninu oloupeme nebo očistíme, celer a petržel nakrájíme na menší kousky, cibuli nadrobno a pórek na půlkolečka.
Rybí odpad, maso a polovinu zeleniny kromě karotky vložíme do hrnce, zalijeme 2 litry vody a přivedeme k varu. Sebereme pěnu, která se tvoří na povrchu, stáhneme plamen a pomalu vaříme
30 minut. Pak rybí maso vyjmeme, vývar scedíme přes pláténko do čistého hrnce a pomalu svaříme na polovinu původního množství.
V dalším menším hrnci vhodíme mušle do vroucí vody a když se otevřou, scedíme je a vyjmeme z nich maso. Z uvařených ryb obereme maso. Zbylou nakrájenou zeleninu i s baby karotkou orestujeme v pánvi na polovině másla, osolíme, opepříme a dáme stranou.
Do svařeného vývaru přidáme víno, orestovanou zeleninu, maso z ryb a mušlí a velmi pomalu vaříme 20 minut. Pak opatrně vmícháme smetanu, dochutíme solí a pepřem a krátce podusíme. Nakonec polévku dochutíme citronovou šťávou a zjemníme zbytkem másla. Každou porci na talíři ozdobíme nastrouhanou kůrou z citronu a zelenou petrželkou.
Poznámka k receptu
Tato polévka pochází z okolí Gentu.
Načítám komentáře...