Slepičí kaldoun
Seznam surovin
- voda 1,5 litru
- droby (drůbky) (z 1 slepice)
- zelenina kořenová 120 gramů ((mrkev, celer, petržel))
- máslo 40 gramů
- mouka pšeničná hladká 40 gramů
- nové koření (několik kuliček)
- pepř (několik kuliček)
- sůl
- pažitka (nakrájená, na posypání)
Na játrové nočky:
- slepice 60 gramů (játra)
- vejce 1 kus
- cibule 1 kus (malá)
- strouhanka 2 lžíce
- mouka pšeničná hrubá 1 lžíce
- česnek 1 stroužek
- majoránka
- pepř (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Slepičí drůbky bez jater (ta si necháme na knedlíčky) vložíme do hrnce s vodou, přidáme celý pepř a nové koření, osolíme a dáme vařit. Mezitím připravíme hmotu na nočky. Slepičí játra rozetřeme, přidáme mouku se strouhankou, vejce, rozetřený česnek a jemně nakrájenou oloupanou cibuli a promícháme. Směs osolíme, opepříme a ochutíme majoránkou.
Když jsou drůbky téměř měkké, přidáme do hrnce očištěnou a překrájenou kořenovou zeleninu a společně dovaříme doměkka. Pak vývar přecedíme, necháme ho prochladnout a drůbky nakrájíme na kousky.
V čistém hrnci rozpustíme máslo, zasypeme ho moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji prochladlým vývarem a povaříme. Z hmoty na nočky malou lžičkou vykrajujeme nočky, které zaváříme do vroucí polévky a krátce povaříme. Na závěr do polévky přidáme nakrájené drůbky a před podáváním ji posypeme pažitkou.
Poznámka k receptu
Pokud to máte rádi, přidejte do polévky spolu s drůbky i uvařenou nakrájenou kořenovou zeleninu.
Načítám komentáře...