Celerová polévka II
Seznam surovin
- máslo 125 gramů
- cibule šalotka 3 kusy
- mouka pšeničná hladká 4 lžíce
- celer 1 kus (velký)
- vývar kuřecí 1,5 litru (silný)
- brambory 2 kusy (středně velké)
- muškátový oříšek (čerstvě namletý)
- česnek 1 stroužek (prolisovaný)
- smetana zakysaná 1 kelímek (nebo sladká)
- petržel hladkolistá 1 hrst (jemně nasekaná)
- bageta 1 kus (celá nebo pokrájená na kostičky a opečená na troše másla)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. V hrnci rozehřejte máslo a zlehka na něm osmažte najemno nakrájenou šalotku. Zaprašte ji moukou a opečte krásně do zlatohněda. Na tento základ vsypte najemno nastrouhaný celer a vše ještě krátce orestujte.
2. Zalijte vývarem a přidejte uvařené rozmačkané brambory. Osolte, opepřete a vsypte trochu muškátového oříšku. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a mírným varem nechte probublávat asi 30 minut.
3. Polévku nakonec rozmixujte na hladký krém. Dochuťte ho česnekem, vmíchejte smetanu a petrželku a polévku provařte ještě 5 minut.
4. Podávejte s pečivem, nejlépe opečeným
Poznámka k receptu
Hustá, sametově hladká a plná výrazné vůně a chuti – ideální zimní polévka!
Načítám komentáře...