Fazolová polévka s koprem
Seznam surovin
- fazole bílé 250 gramů
- olej 1 lžíce
- máslo 1 lžíce
- cibule 1 kus
- mouka pšeničná polohrubá (3-4 lžíce)
- vývar zeleninový 1 litr
- smetana na vaření 100 mililitrů
- kopr 1 svazek
- citron 1 kus
- pepř barevný
- sůl
Postup přípravy
1 Přebrané a propláchnuté fazole namočte na 4 hodiny do vlažné vody (lze je namočit i přes noc). Potom je slijte a zalijte čerstvou vodou tak, aby nebyly úplně ponořené. Přiveďte je k varu a pomalu vařte doměkka napřed bez pokličky, pak přikryté, asi 2 hodiny. Pokud se voda během vaření vypaří, dolijte horkou vodu. Před koncem vaření je osolte.
2 V kastrolu rozehřejte olej s máslem, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a zpěňte. Přisypte mouku a umíchejte světlou jíšku. Zalijte ji zeleninovým vývarem, přidejte fazole a ještě 15 minut povařte.
3 Přilijte smetanu, přidejte nasekaný kopr, podle chuti zakápněte šťávou z citronu a dosolte. Prohřejte, ale už nevařte. Okořeňte čerstvě drceným barevným pepřem a dozdobte snítkou kopru.
Poznámka k receptu
Tip: Pro urychlení přípravy lze použít 2 plechovky konzervovaných fazolí. Nenamáčejí se a ani nevaří.
4 hodiny namáčení
Načítám komentáře...