Fazolová polévka s uzeným kolenem
Seznam surovin
- fazole 100 gramů (různobarevné)
- uzené maso (1 menší koleno)
- bobkový list 2 plátky
- pepř (několik kuliček)
- nové koření (několik kuliček)
- estragon 1 snítka (nebo tymián)
- česnek 4 stroužky
- sádlo 2 lžíce (nebo olej)
- cibule 2 kusy
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- smetana na šlehání 300 mililitrů
- sůl
- cukr
- ocet
- petržel hladkolistá (na posypání)
- pečivo (k podávání)
Postup přípravy
1. Fazole den předem namočte do studené vody. V lehce osolené vodě s kořením doměkka uvařte uzené koleno.
2. Až bude maso měkké, vyjměte je, nechte stranou a ve vývaru, ke kterému přidáte bylinku a 3 celé stroužky česneku, uvařte doměkka slité fazole.
3. Na sádle nechte zpěnit najemno nakrájené cibule. Zapražte je moukou a za stálého míchání připravte světlou jíšku.
4. K měkkým fazolím vlijte šlehačku i jíšku a polévku ještě asi 15 minut povařte. Dochuťte ji zbylým česnekem důkladně rozetřeným se solí, s cukrem a octem, přidejte obrané a na větší kousky pokrájené uzené maso a najemno nakrájenou petrželku. Podávejte s pečivem.
Poznámka k receptu
Hustá zimní polévka, na jejíž sytivé a regenerační účinky si můžete vsadit!
Načítám komentáře...