Kulajda od Zdeňka Pohlreicha
Seznam surovin
- houby sušené 100 gramů
- vývar hovězí 1 litr
- máslo 50 gramů
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- brambory 150 gramů
- vejce 4 kusy
- kopr 50 gramů
- ocet 2 lžíce
- mléko 300 mililitrů
- smetana 100 mililitrů
- sůl
- pepř
Postup přípravy
V kastrolu rozehřejeme máslo, na které nasypeme mouku, a uděláme světlou jíšku. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přivedeme do varu. Přidáme brambory, houby, necháme zvolna vařit asi 40 minut. Přidáme mléko, smetanu a dochutíme.
Uvaříme si 4 ztracená vejce. V kastrůlku dáme vařit vodu. Vejce vyklepeme do naběračky s octem a poté pomalu vlijeme do vroucí vody. Vodu opatrně zamícháme, aby se bílek stačil rovnoměrně obalit kolem žloutku. Vejce takto vaříme maximálně dvě až tři minuty. Stáhneme z ohně a necháme dojít. Žloutek musí zůstat tekutý.
Ztracená vejce zalijeme na talíři dochucenou polévkou, do níž jsme v poslední chvíli přidali kopr. Ihned podáváme!
Recept je od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha, který bude i na 4. Ročníku Gastro Food Festivalu v Litoměřicích, předvádět své kuchařské dovednosti.
Více informací na www.gastrofoodfest.cz nebo na www.facebook.com/GastroFoodFest/.
Načítám komentáře...