KULAJDA I
Seznam surovin
- siven 1 kus (filet)
- lišky 1 hrst (čerstvé)
- víno bílé 250 mililitrů
- smetana na šlehání 200 mililitrů
- kopr 1 svazek (čerstvý)
- brambory 5 kusů (Grenaille)
- cibule šalotka 1 kus
- vývar kuřecí 1 litr
- máslo 2 lžíce
- olej 1 lžíce (rostlinný)
- cukr třtinový (podle chuti)
- šťáva citronová (podle chuti)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Šalotku nakrájejte nadrobno, dejte ji do hrnce a přilijte vývar a víno. Přiveďte k varu a vařte, dokud se tekutina nezredukuje o polovinu. Podle chuti dolaďte cukrem a stáhněte z plotny. Přidejte smetanu, nasekaný kopr a rozmixujte dohladka. Podle chuti osolte a případně dolaďte cukrem a citronovou šťávou.
2. Brambory rozpulte (pokud neseženete odrůdu Grenaille, použijte co nejmenší brambory nebo je krátce předvařte). V pánvi rozpalte lžíci másla s olejem a brambory orestujte dozlatova, přidejte nakrájené houby a krátce je orestujte.
3. V pánvi rozpalte zbylé máslo a z obou stran na něm opečte filátka sivena. Do talíře rozdělte brambory s houbami, zalijte polévkou a nakonec přidejte i ryby bez kůže. Ihned podávejte.
Poznámka k receptu
Vítanou kyselost kulajdě obvykle dodává ocet. Šéfkuchař Lukáš Nevyjel jí ale dosahuje redukcí vína. Spolu s kouskem ryby tak obyčejnou polévku povýší na podzimní skvost.
Načítám komentáře...