Kuřecí polévka tom kha
Seznam surovin
- kuřecí maso 300 gramů (prsa)
- vývar kuřecí 370 mililitrů
- kokosové mléko 600 mililitrů
- žampiony 180 gramů
- galanga 1 kus (6x2 cm)
- citronová tráva 3 kusy
- paprička chilli červená 3 kusy (podle chuti)
- kafírové listy 5 kusů
- rybí omáčka 1 lžíce
- ústřicová omáčka 1 lžíce
- šťáva limetková 1/2 kusu
- cukr třtinový
- cibulka jarní (k podávání)
- koriandr (k podávání)
Postup přípravy
1. Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky, chilli papričku rozmáčkněte, aby uvolnila aroma, galangal oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, citronovou trávu rozmáčkněte plochou stranou nože. Zahřejte vývar s kokosovým mlékem, vložte do něj nakrájené kuřecí prsa, galangal, citrónovou trávu, kafírové listy a chilli. Vařte na velmi nízkém plamenu, dokud se maso neprovaří. Trvá to asi 15 minut.
2. Přidejte pokrájené žampiony, rybí a ústřicovou omáčku (pokud ji použijete), špetku cukru a vařte dalších pár minut, dokud nejsou žampiony hotové. Odstavte z ohně, vyndejte citronovou trávu a dochuťte šťávou z limety, chuť můžete doladit ještě trochu rybí omáčky a cukrem. Podávejte s nakrájenou jarní cibulkou, nasekanou chilli papričkou a čerstvým koriandrem.
Poznámka k receptu
„Kha“ je thajský výraz pro galangal. Tahle polévka je něco jako thajský národní poklad. Množství chilli papriček přizpůsobte vlastní chuti. Kafírové listy seženete sušené či mražené, na galangal se poptejte v asijské tržnici.
Načítám komentáře...