Polévka s pelmeněmi
Seznam surovin
Pelmeně:
- mouka pšeničná hladká 350 gramů
- vejce 1 kus
- voda 125 mililitrů
- mleté maso 500 gramů
- cibule 1,5 kusu
- česnek 2 stroužky
- sůl
- pepř
Polévka:
- vývar 1,2 litru (silný domácí)
- máslo 2 lžíce (na jíšku na zahuštění)
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce (na jíšku na zahuštění)
- smetana 2 lžíce
- petržel hladkolistá (na ozdobení)
- pepř růžový (nahrubo namletý na ozdobení)
- sůl
Postup přípravy
1. Pelmeně: Z lehce osolené mouky, vejce a vody zpracujte pevné těsto, podobné nudlovému. Maso propracujte s najemno nakrájenou cibulí a prolisovaným česnekem a dochuťte ho solí a pepřem.
2. Z vyváleného těsta vykrajujte kolečka, doprostřed každého dejte trochu masové náplně, kolečka přeložte a okraje pevně přitiskněte k sobě, případně ještě stlačte hroty vidličky.
3. Pelmeně zavařujte do vroucího vývaru, zahuštěného jíškou. Na závěr vmíchejte smetanu, prohřejte a ozdobte najemno nakrájenou petrželkou.
Poznámka k receptu
Klasická polévka se na carském dvoře podávala často jako francouzská krémová, zjemněná vynikající ruskou smetanou.
Načítám komentáře...