Polévka z bílého chřestu
Seznam surovin
- chřest 12 kusů
- cibulka jarní 1 kus
- máslo 1 lžíce
- vývar zeleninový 1 litr (nebo drůbeží)
- smetana na šlehání 100 mililitrů
- muškátový oříšek 1 špetka
- petržel hladkolistá (na ozdobu)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Chřest oloupejte, odstraňte dřevnaté konce a nakrájejte na kousky. Do hrnce vlijte vývar, přidejte chřest, nasekanou jarní cibulku a přiveďte k varu. Vařte asi 20 minut, dokud chřest nezměkne.
2. Polévku rozmixujte dohladka a zjemněte smetanou. Přidejte muškátový oříšek, osolte, opepřete a ještě krátce povařte. Nakonec hrnec stáhněte z plotny a vmíchejte na kostičky nakrájené studené máslo. Polévku zjemní a zahustí. Podávejte ji ihned, posypanou hladkolistou petrželkou.
Poznámka k receptu
Chřest je vzhledem ke své krátké sezoně luxusní surovina. Jemnou chřestovou polévku nabízí každá lepší restaurace, hravě si ji ale připravíte doma - a to i když pospícháte.
Načítám komentáře...