Polský chlodnik
Seznam surovin
- řepa červená 500 gramů (čerstvá s natí)
- koriandr 6 kuliček (zrnek)
- smetana 200 mililitrů
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- okurky kyselé 3 kusy
- nakládané cibulky (perlovky)
- celer řapíkatý 1 snítka
- kopr (čerstvý)
- kuřecí maso 250 gramů (lze vynechat)
- máslo (oříšek)
- citron (nebo ocet na dochucení)
- pečivo (k podávání)
- sůl
Postup přípravy
Nahrubo nastrouhanou oloupanou řepu i s omytou natí (trochu si nechejte na ozdobení) povařte ve slané vodě s koriandrem po dobu 30 minut.
Okurky a cibulky nakrájejte na kostičky nebo na plátky. Slijte odvar a vmíchejte do něj smetanu smíchanou s moukou.
Pak do polévky vložte nakrájené okurky a cibulky a vše asi 10 minut povařte.
Mezitím uvařte v osolené vodě maso (může být i ze zbylé pečeně), orestujte ho na másle a pokrájejte na menší kousky.
Polévku rozdělte na porce a do každé přidejte nasekanou nať z řepy, nadrobno nakrájený celer, najemno nasekaný kopr a orestované maso. Dochuťte citronem nebo octem a podávejte s čerstvým nebo nasucho opečeným pečivem.
Poznámka k receptu
TIP Každou porci můžete ještě ozdobit natvrdo uvařeným vajíčkem nakrájeným na čtvrtky
Načítám komentáře...