Rybí krém s taštičkami
Seznam surovin
- smetana na šlehání 1/2 hrnku
- kapr 2 kusy (filety bez kosti po 100g)
- celer nať 4 kusy (řapíky)
- rajčata 1 kus
- máslo 4 lžíce
- mouka pšeničná hladká 4 lžíce
- petrželka velkolistá 2 lžíce (nasekaná nebo nasekaná pažitka)
- olej 3 lžíce (z toho 1 lžíce olivového oleje)
- sůl
- mouka pšeničná hladká (na vál)
Na vývar:
- máslo 2 lžíce
- kapr 1 kus (páteř a hlava bez žaber)
- mrkev 1 kus (oloupaná)
- voda 8 hrnků
- celer 1/4 kusu (oloupaný)
- cibule 1/2 kusu
- pórek 1 kus (10 cm bílé části)
- nové koření 4 kuličky (celé)
- pepř černý 1 lžička (celý)
Na těsto:
- voda 1 lžíce
- mouka pšeničná polohrubá 1/2 hrnku
- kapr 1 kus (mlíčí nebo jikry)
- vejce 1 kus
- paprika chilli (mleté nebo pár kapek tabasca)
Postup přípravy
Všechny suroviny kromě hlavy pokrájíme na kousky, krátce osmahneme na 2 lžících másla, zalijeme vodou a přidáme koření. Vaříme zvolna asi 30 minut. V misce vařečkou mezitím připravíme těsto na taštičky. Smícháme vejce s vodou (lžíci odlijeme do šálku a necháme na potírání těsta) a postupně přisypáváme mouku. Ve chvíli, kdy se těsto začíná drolit, zapracujeme zbytek mouky rukama. Těsto dokonale prohněteme, aby bylo vláčné, a necháme je zabalené ve fólii alespoň 15 minut odpočinout.
V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme oloupaný celer nakrájený na plátky a mícháme, dokud se nezačne lehce zabarvovat. Přidáme oloupané nakrájené rajče, promícháme a zalijeme vývarem. Vaříme zvolna asi 20 minut, dokud celer nezměkne. Mezitím v kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme do něj mouku a mícháme, dokud nezačne růžovět. Potom jíšku odstavíme a necháme vychladnout. Přidáme asi dvě naběračky vroucího vývaru a dobře rozšleháme malou metličkou. Takto rozšlehanou jíšku potom přilijeme do polévky a mícháme, dokud nezhoustne.
Těsto na taštičky rozválíme na pomoučeném válu na co nejtenčí plát a vykrájíme z něj obdélníky asi 8x4 cm. Na polovinu z nich dáme po lžičce lehce osoleného mlíčí nebo jiker, okraje potřeme vajíčkem, přehneme a pevně přimáčkneme. Taštičky vkládáme na 5 minut do vroucí osolené vody.
Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme smetanu a necháme přejít varem. Hotovou polévku podle chuti přisolíme a přidáme tabasko. Nakonec do ní přidáme kousky rybího masa obraného z kapřího skeletu a podle chuti vložíme trochu pokrájené petržele nebo snítku kopru.
Načítám komentáře...