Špenátová polévka s knedlíčky
Seznam surovin
- vývar 500 mililitrů
- smetana 200 mililitrů
- špenát 120 gramů (listy)
- olej slunečnicový 40 mililitrů
- mouka pšeničná hladká 40 gramů
- sůl
- pepř bílý
- máslo 20 gramů
Na knedlíčky:
- salám jemný 120 gramů
- vejce 1 kus
- dětská krupice 50 gramů
- mléko 40 mililitrů
- pečivo 40 gramů (bílé)
- sýr Parmezán 1 lžička (jemně nastrouhaný )
Postup přípravy
V kastrůlku na oleji zpěníme mouku, zalijeme ji studeným vývarem, rozšleháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Tomuto základu omáčky, jehož podstatou je vývar, mouka a máslo, se říká velute.
Špenát opereme, necháme okapat, vytrháme zněj tvrdé stvoly a nahrubo překrájíme. V hluboké pánvi rozpustíme máslo, přidáme špenát, osolíme a mícháme dokud listy nezměknou. Odstavíme a necháme vychladnout.
Salám v sekacím strojku rozsekáme na jemnou pastu a dáme do misky. Do mlékem lehce zvlhčeného, na kostičky nakrájeného pečiva přidáme vejce, parmezán, krupičku, sůl, promícháme a necháme odpočinout. Do kastrolu si dáme vařit osolenou vodu. Špenát přidáme do provařeného základu velute, krátce rozmixujeme a přidáme polovinu smetany. Znovu zpracujeme tyčovým mixérem na jemný krém. 2 minuty převaříme.
Z rozmixované salámové hmoty vytvoříme dvěma lžícemi malé nočky a vaříme je v osolené vodě 5 minut. Vyjmeme je a vložíme do studené vody zchladnout. Většinu polévky rozdělíme do talířů, do zbylé přimícháme prohřátou zbylou smetanu, necháme přejít varem a dolijeme. Nakonec přidáme prohřáté nočky a podáváme.
Načítám komentáře...