Špenátová polévka se šunkovými nočky
Seznam surovin
- vývar kuřecí 7 decilitrů (nebo zeleninový)
- špenát 300 gramů (čerstvé, nebo mražené listy)
- smetana 2 decilitry
- máslo 2 lžíce
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- česnek 1 stroužek
- pepř černý 1 špetka (čerstvě mletý)
- sůl
Na noky:
- šunka 100 gramů
- vejce 1 kus
- rohlík 1 kus
- sýr Parmezán 20 gramů (jemně strouhaný)
- máslo 1 lžíce (změklé)
- mouka pšeničná polohrubá
- pepř černý (čerstvě mletý)
- sůl
Postup přípravy
Nejdříve připravíme těsto na nočky. Rohlík nasekáme v robotu na drť a nasypeme do mísy. Pak v robotu nasekáme šunku s vejcem najemno a přelijeme do mísy k rohlíku. Přidáme změklé máslo, parmazán, osolíme, opepříme a promícháme. Směs podle potřeby zahustíme moukou a necháme 20 minut odležet.
V kastrolu rozehřejeme máslo, zasypeme ho moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji studeným vývarem, rozšleháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme plátky
česneku a necháme zvolna provařit alespoň 20 minut.
V kastrůlku přivedeme k varu asi litr vody a osolíme ji. Pomocí dvou lžic tvoříme z odleželé hmoty malé nočky, vkládáme je do vroucí vody a vaříme asi 5 minut. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, necháme odkapat a zakryté je necháme na teplém místě.
Špenát důkladně propereme, podle potřeby odstraníme silné stonky, spaříme ho ve vroucí osolené vodě a vložíme do vařícího se základu polévky (máme-li špenát mražený, necháme ho jen lehce povolit). Přilijeme smetanu, provaříme a polévku rozmixujeme ponorným mixérem a podle chuti osolíme a opepříme. Rozdělíme ji do talířů, doplníme teplými nočky a ihned podáváme.
Načítám komentáře...