Thajská kuřecí laksa, jemně pikantní vývar s dýní a nudlemi
Seznam surovin
Kuře:
- kuřecí maso 4 kusy (stehna bez kůže a kostí)
- koření 1 lžička (čínské pěti vůní)
- med 1 lžíce
- semínka sezamová 1 lžíce
- paprička chilli červená 1 kus (čerstvá)
Laksa:
- bujon zeleninový 1 kostka
- dýně 1 kus (máslová)
- česnek 2 stroužky
- zázvor 1 kus
- paprička chilli červená 1 kus (čerstvá)
- kurkuma 1 lžička
- cibulka jarní 1/2 svazku
- arašídové máslo 1 lžička
- limetka 4 kusy (sušené listy)
- koriandr 1/2 svazku (čerstvý)
- sezamový olej 1 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce
- rybí omáčka 1 lžíce
- nudle rýžové 300 gramů
- chřest 2 svazky
- kokosové mléko 400 gramů (1 plechovka)
- limetka 3 kusy
Postup přípravy
Na velkém kusu papíru na pečení promíchejte kuře se solí, s pepřem a kořením pěti vůní • Papír přeložte a kuře pak naklepejte a zploštěte na výšku 1,5 cm • Opečte na rozpálené grilovací pánvi z obou stran dozlatova, asi po 3 až 4 minutách obraťte • Do hrnce vlijte asi 800 ml horké vody a rozdrobte do ní bujonovou kostku
• Odkrojte stonek z dýně a nahrubo ji nakrájejte (loupat nemusíte a semínka si schovejte na jindy), pak dýni nastrouhejte a vsypte do horkého bujonu • Strouhací nástavec vyměňte za nožový a do robota dejte oloupaný česnek a zázvor, chilli papričku, kurkumu, očištěné jarní cibulky, arašídové máslo, sušené limetové listy, stonky koriandru (lístky dejte stranou), sezamový olej, sójovou a rybí omáčku • Prošlehejte na pastu, dejte do polévky a přidejte nudle
• Chřest očistěte a překrojte na polovinu • Přidejte do hrnce, vlijte kokosové mléko, a jakmile se začne polévka zase vařit, ochutnejte, upravte dochucení sójovou omáčkou a limetovou šťávou a pak vypněte plamen • Opečené kuře zakapejte medem, vymačkejte na ně šťávu z 1 limety, posypte sezamovými semínky a kuře v nich obalte • Ke kuřeti podávejte polévku laksa a kousky limety, vše posypte lístky koriandru a plátky čerstvé chilli papričky
Načítám komentáře...