Thajská polévka s krevetami
Seznam surovin
- vývar rybí 1,2 litru
- krevety 225 gramů (syrových mražených a nevyloupaných - mají zelenošedou barvu)
- rajčátka cherry 100 gramů
- mrkev 100 gramů
- paprička chilli červená 4 kusy
- zázvor (čerstvý, oloupaný, kousek velký 2,5cm)
- rybí omáčka 4 lžíce
- koriandr 3 lžíce (čerstvý, nahrubo nasekaný + na posypání)
- cukr 2 lžíce (moučkový nebo třtinový)
- tamarindová pasta 2 lžíce (nebo pasta Tom yam)
- kafírové listy 8 listů (z kafírové limetky)
- citronová tráva 4 kusy (4 stonky, lze je nahradit kouskem jemně nasekaného pórku s trochou meduňky)
- česnek 2 stroužky
- limetka (na dochucení)
Postup přípravy
Do rozehřáté pánve wok (nebo hlubší pánve) vložíme tamarindovou pastu, jemně nasekané chilli papričky, rozetřený česnek, jemně nakrájený zázvor, rybí omáčku a cukr, přilijeme rybí vývar, přidáme limetkové listy a citronovou trávu a přivedeme k varu. Stáhneme plamen, přidáme tence nakrájenou mrkev a polévku necháme 15 minut vařit bez pokličky.
Pak přidáme nahrubo nasekanou nať koriandru, rozpůlená rajčátka a krevety a ještě 5 minut povaříme.
Polévku podáváme posypanou nasekaným koriandrem a s půlkou limetky na dochucení.
Načítám komentáře...