Uzená hrstková polévka
Postup přípravy
1. Den předem namočte zvlášť cizrnu, fazole, hrách a ječné kroupy. Předem si také můžete připravit vývar z uzeného: maso zalijte studenou vodou a vařte hodinu na mírném plamenu, pak je vyndejte a nechte vychladnout.
2. Cibuli nakrájejte na klínky a na másle nechte zesklovatět. Přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu a orestujte dozlatova, poté zalijte vývarem, budete ho potřebovat asi 1,5 l, a přiveďte k varu. Luštěniny i kroupy slijte, přidejte do polévky a vařte do změknutí. Přidejte brambory pokrájené na kostičky, ty budou potřebovat tak deset minut povařit.
3. Těsně před dokončením přidejte pokrájené maso a rozetřený česnek, polévku dochuťte solí, pepřem a majoránkou, tu je dobré v dlani trochu promnout, a minutu dvě provařte.
Poznámka k receptu
Tuhle polévku si chcete dát, když se vrátíte vymrzlí z procházky nebo ze sjezdovky. A k chuti přijde i den po oslavách, kdy se nebudete cítit tak docela v kondici, takže ji klidně připravte v hodně velkém hrnci z dvojnásobného množství.
Načítám komentáře...