Vegetariánský boršč
Seznam surovin
- cibule 1 kus
- celer 100 gramů
- mrkev 100 gramů
- petržel kořenová 100 gramů
- řepa červená 100 gramů
- zelí bílé 100 gramů (nebo kysané)
- brambory 3 kusy
- olej slunečnicový 50 gramů
- bobkový list 1 kus
- paprika sladká 1 lžička (mletá)
- bazalka 1 lžička (nebo nat řebříčku )
- sůl
- ocet (nemusí být)
- petržel kadeřavá/kudrnka (nasekaná)
- smetana zakysaná 2 lžíce
Postup přípravy
Očištěnou červenou řepu nakrájejte na kostičky o síle 1 cm a poduste zvlášť na 2 lžičkách oleje. Mezitím očistěte ostatní zeleninu a brambory. Mrkev nakrájejte na 2 milimetrová kolečka. Celer a peržel na jemné hranolky o délce asi 2 cm, zelí na jemné nudličky.
Na zbylém oleji osmažte jemně nakrájenou cibuli, poprašte mletou paprikou a zalijte 1.5 l vody. Směs přiveďte k varu a postupně, po dvou minutách, vkládejte zeleninu v tomto pořadí: mrkev, petržel, celer, zelí, podušená červená řepa, brambory.
Vše povařte asi 10 minut s bobkovým listem a bazalkou. Dochuťte solí, popřípadě octem a nechte 15 minut rozležet.
Na talířích ozdobte polévku sekanou natí a lžičkou zakysané smetany.
Poznámka k receptu
Tato polévka se hodí jako lehké hlavní jídlo s celozrnným chlebem.
Načítám komentáře...