HALÁSZLÉ
Seznam surovin
- kapr 500 gramů (filet - nebo pstruh, candát, okoun)
- paprika kapie 2 kusy
- paprika 2 kusy (bílá maďarská)
- rajčata 3 kusy
- vývar rybí 1,5 litru
- cibule 2 kusy (střední)
- bobkový list 1 kus
- paprika sladká 1 lžíce
- paprika pálivá (mletá podle chuti)
- šťáva citronová (z 1/2 citronu)
- petržel hladkolistá 1 hrst
- olej 4 lžíce (rostlinný)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Papriky nakrájejte na proužky, rajčata nahrubo a cibuli nadrobno. V hrnci rozpalte olej a cibuli orestujte. Přidejte papriky, zprudka je opečte, vsypte rajčata a krátce orestujte. Přidejte bobkový list, sladkou i pálivou papriku a nechte krátce rozvonět. Nakonec zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte 20 minut.
2. Z polévky odeberte asi 1 naběračku zeleniny a zbytek rozmixujte dohladka. Vraťte zeleninu, přidejte nakrájené fi lety a vařte, dokud se ryba neuvaří, podle výšky fi letu by mělo stačit 10–15 minut. Polévku dolaďte citronovou šťávou, vmíchejte nasekanou petrželku a podávejte.
Poznámka k receptu
Nejznámější maďarská polévka vznikla podobně jako francouzská bujabéza – rybáři ji v kotlíku vařili z toho, co ten den ulovili, ale neprodali. Najdete v ní různé druhy ryb – či jejich kombinaci – a papriku, a to jak čerstvou, tak ve formě koření.
Načítám komentáře...