Hovězí polévka
Seznam surovin
Na vývar:
- hovězí maso 500 gramů (přední s kostí)
- morková kost 1 kus (1-2 kusy)
- pepř (několik kuliček)
- nové koření (několik kuliček)
- mrkev 1 kus
- petržel kořenová 1 kus
- celer (kousek)
- mrkev 1 kus (na dokončení)
- petržel kořenová 1 kus (na dokončení)
- celer (kousek na dokončení)
- cibule 1 kus (neoloupaná)
- máslo 1 lžíce
- celer nať 1 snítka
- kapusta 1 list
- koňak (40%) 5 mililitrů
- petržel hladkolistá (na posypání)
- sůl
Domácí nudle:
- mouka pšeničná hrubá 120 gramů
- vejce 1 kus
Postup přípravy
1. Maso i kosti vložte do studené, lehce osolené vody s kořením a nezakryté velmi zvolna přiveďte k varu.
2. Stáhněte plamen a mírným varem vařte asi 3 hodiny. Pěnu, která se tvoří na povrchu, průběžně odebírejte. Poslední hodinu varu přidejte část kořenové zeleniny, překrojenou cibuli i se slupkou, celerovou nať a kapustu.
3. Pak vývar slijte a asi 10 minut v něm povařte nakrájenou zbylou zeleninu, orestovanou na kousku másla. Dochuťte solí a koňakem a podávejte s uvařenými nudlemi.
4. Na nudle propracujte mouku, vejce a 2 lžíce vlažné vody na tužší těsto a zakryté ho nechte asi 30 minut odpočinout.
5. Rozkrájejte ho na 2 díly a každý rozválejte na téměř průsvitný plát. Na utěrce je nechte chvíli proschnout (nesmějí ale úplně ztvrdnout). Pak je pokrájejte na asi 5 cm dlouhé pásy, poskládejte na sebe, překrojte na poloviny a krájejte na jemné nudle.
Poznámka k receptu
Poctivá hovězí polévka s domácími nudlemi neodmyslitelně patří k rodinnému obědu.
Načítám komentáře...