Hovězí polévka s játrovými knedlíčky
Seznam surovin
- hovězí maso 250 gramů (na polévku)
- morková kost 2 kusy
- sůl
- nové koření 5 kuliček
- pepř černý 5 kuliček
- mrkev 1 kus
- petržel kořenová 1 kus
- celer 1 kus (menší)
- cibule 1 kus
- česnek 2 stroužky
- nudle (domácí)
- petržel hladkolistá (nasekaná, na posypání)
Na knedlíčky:
- játra 150 gramů (kuřecí)
- česnek 1 stroužek
- sůl
- petržel hladkolistá 2 lžičky (nakrájená)
- Hera 1 lžíce
- žloutek 1 kus
- strouhanka (podle potřeby)
Postup přípravy
Hovězí maso a kosti omyjeme a dáme vařit do hrnce s asi dvěma litry osolené studené vody. Přidáme nové koření a pepř, přivedeme k varu a vaříme, dokud není maso měkké. Během vaření průběžně sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Hotový vývar přecedíme.
Mrkev, petržel a celer očistíme, nakrájíme na nudličky a nasypeme do čistého vroucího vývaru. Pak přidáme oloupanou cibuli a česnek nakrájené na plátky.
Játra umeleme, přidáme oloupaný stroužek česneku utřený se solí, majoránku a žloutek a dobře promícháme. Podle potřeby hmotu zahustíme strouhankou, aby byla hustší, a vytvarujeme z ní mokrýma rukama malé hladké kuličky.
Když je zelenina měkká, přidáme do polévky připravené knedlíčky a vaříme asi 3 minuty. Pak přidáme domácí nudle a libové části hovězího masa z vývaru nakrájené na kousky a ještě krátce povaříme, dokud knedlíčky nevyplavou na povrch a nudle nejsou měkké.
Hotovou polévku na talířích posypeme nasekanou petrželkou.
Poznámka k receptu
Morkové kosti nebývají snadno k sehnání. Když nebudete mít štěstí u řezníka, zkuste Makro nebo Globus. Vařený morek z kostí je opravdová delikatesa (když na chvíli zapomenete na zásady zdravé výživy). Jen tak natřený na plátku čerstvého chleba, posypaný solí a pepřem. Nebo ho použijte na přípravu knedlíčků do polévky. Musíte ho ale předem prolisovat přes síto, abyste ho zbavili případných úlomků kostí.
Načítám komentáře...