Hovězí vývar
Seznam surovin
- hovězí maso 500 gramů (oháňka)
- cibule 1 kus (neoloupaná)
- mrkev 2 kusy
- celer 1/2 kusu
- pastinák 2 kusy (menší)
- celer řapíkatý 2 snítky
- rajčatový protlak 3 lžíce
- libeček 1/2 svazku (čerstvý)
- nové koření 5 kusů
- pepř černý 10 kusů
- bobkový list 2 kusy
Postup přípravy
1. Jednotlivé kousky oháňky omyjte, osušte, naskládejte do pekáče a potřete protlakem. Zeleninu očistěte, nakrájejte nahrubo a naskládejte kolem masa. Pekáč vložte do předehřáté trouby a pečte při 220 °C asi 15 minut.
2. Obsah pekáče přesypte do hrnce a zalijte 3 litry studené vody. Trochu vody vlijte i do pekáče, rozmíchejte výpek a přilijte ho do hrnce. Přidejte koření a libeček. Na mírném ohni nechte táhnout alespoň 5 hodin. Pravidelně sbírejte pěnu, ale vývar nemíchejte.
3. Hotový vývar opatrně přeceďte přes jemné síto nebo plátno. Rychle ho zchlaďte (viz recept na kuřecí vývar) a z povrchu seberte tuk.
Poznámka k receptu
Ani hovězí vývar téměř nepotřebuje vaši péči, na plotně bude pobublávat docela samostatně. Dopřejte mu čas: za 5 hodin už bude dobrý, za 10 nebo 12 hodin bude dokonalý.
Načítám komentáře...