Hovězí vývar s domácími nudlemi
Seznam surovin
- hovězí maso 500 gramů (přední s kostí)
- morková kost 1 kus (1-2 kusy)
- pepř (několik kuliček)
- nové koření (několik kuliček)
- mrkev 1 kus
- petržel kořenová 1 kus
- celer 1/2 kusu
- cibule 1 kus (neloupaná)
- máslo (oříšek)
- celer nať
- kapusta 1 list
- koňak (40%) (1 panák)
- petrželka velkolistá (na posypání)
Nudle:
- mouka pšeničná hrubá 120 gramů
- vejce 1 kus
- voda 2 lžíce (vlažná)
Postup přípravy
Maso i kosti vložte do studené, lehce osolené vody s kořením a nezakryté velmi zvolna přiveďte k varu. Pak stáhněte plamen a na mírném plameni vařte asi 3 hodiny. Pěnu, která se tvoří na povrchu, průběžně odebírejte. Poslední hodinu varu přidejte část kořenové zeleniny, očištěnou a překrojenou cibuli i se slupkou, celerovou nať a kapustu.
Zbylou zeleninu nakrájejte na kousky a orestujte na kousku másla.
Mezitím si připravte nudle. Zpracujte mouku, vejce a 2 lžíce vlažné vody na tužší těsto a zakryté ho nechejte asi 30 minut odpočinout. Poté ho rozkrájejte na 2 díly a každý rozválejte na téměř průsvitný plát. Na utěrce nechejte pláty chvíli proschnout (nesmějí ale úplně ztvrdnout). Pláty pokrájejte na přibližně 5 cm dlouhé pásy, poskládejte je na sebe, překrojte na poloviny a krájejte na jemné nudle. Ty nasypejte do menšího hrnce s vroucí vodou a vařte cca 5 minut.
Pak slijte vývar a 10 minut v něm povařte zbylou nakrájenou zeleninu.
Dochuťte solí a koňakem a podávejte s uvařenými nudlemi.
Poznámka k receptu
Jednotlivé porce posypejte nasekanou petrželkou.
Načítám komentáře...