Kuřecí kaldoun s domácími nudlemi
Seznam surovin
Na polévku:
- kuřecí skelet 2 kusy
- kuřecí maso 4 kusy (křídla)
- kuřecí vnitřnosti 160 gramů (drůbky)
- mrkev 2 kusy (větší)
- celer 1/4 kusu
- petržel kořenová 1 kus
- cibule 1 kus
- česnek 3 stroužky
- pepř černý 3 kuličky
- bobkový list 1 kus
- nové koření 1 kulička
- sůl
- koření polévkové
Na domácí nudle:
- mouka pšeničná hrubá 100 gramů (+ na posypání válu)
- vejce 1 kus
- voda (půl vaječné skořápky)
Kromě toho:
- petržel hladkolistá (nasekaná, na posypání)
Postup přípravy
Nejprve si připravíme nudle. Na vál nasypeme mouku, uděláme v ní důlek, rozklepneme do něj vejce a přidáme vodu. Vidličkou vše promícháme a vytvoříme hustší těsto, které rukama propracujeme. Ihned ho rozválíme na pomoučeném válu na plát tenký asi 2 milimetry, přeneseme ho pomocí válečku na čistou utěrku a necháme uschnout. Pak ho nakrájíme ostrým nožem na pruhy široké asi 4 cm, položíme je na sebe a nakrájíme na velmi tenké nudličky, které necháme na válu oschnout.
Do hrnce vložíme omyté kuřecí části i s drůbky, očištěnou mrkev, celer a petržel, přidáme neoloupanou cibuli a česnek, celý pepř, bobkový list a nové koření, vše zalijeme 1,5 l studené vody a dáme vařit. Jakmile polévka dosáhne bodu varu, ihned snížíme teplotu a pomalu vaříme a přitom naběračkou sbíráme pěnu z povrchu.
Když je kořenová zelenina měkká, vyjmeme ji z polévky, nakrájíme na kousky a vložíme do čistého hrnce. Polévku dále vaříme (celkem asi hodinu, ale klidně i dvě hodiny). Pak vývar scedíme na zeleninu, maso zbavíme kostí a kůže, maso rozebereme na větší kousky, drůbky nakrájíme a vše přidáme do polévky. Dochutíme ji solí a polévkovým kořením a přidáme nasekanou petrželku.
Nudle uvaříme zvlášť v osolené vodě, scedíme je a rozdělíme na talíře. Zalijeme je ohřátou polévkou a ihned podáváme.
Načítám komentáře...