Kuřecí polévka s domácími nudlemi
Seznam surovin
- kuřecí maso 500 gramů (na polévku)
- sůl
- nové koření 5 kuliček
- pepř černý 5 kuliček
- mrkev 1 kus
- petržel kořenová 1 kus
- celer 1 kus (menší)
- cibule 1 kus
- česnek 3 stroužky
- pažitka (nebo petrželka, nasekaná, na posypání)
Na domácí nudle:
- mouka pšeničná hrubá 100 gramů
- vejce 1 kus
- voda (1/2 vaječné skořápky)
- mouka pšeničná hrubá (na vál)
Postup přípravy
Nejprve si připravíme nudle. Na vál nasypeme mouku, uděláme v ní důlek, rozklepneme do něj vejce a přidáme vodu. Vidličkou vše promícháme a vytvoříme hustší těsto, které rukama propracujeme.
Vzniklé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát tenký asi 2 milimetry, přeneseme ho pomocí válečku na čistou utěrku a necháme uschnout.
Plát těsta nakrájíme ostrým nožem na pruhy široké asi 4 cm, položíme je na sebe a nakrájíme je na velmi tenké nudličky.
Do hrnce vložíme maso, zalijeme ho studenou vodou, osolíme, přidáme nové koření a pepř a vaříme, dokud není maso měkké. Během vaření průběžně sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Hotový vývar přecedíme do čistého hrnce a přivedeme k varu.
Mrkev, petržel a celer očistíme, nakrájíme na nudličky a dáme vařit do čistého vývaru. Přidáme oloupanou cibuli a česnek nakrájené na plátky a vaříme, dokud není zelenina měkká.
Do polévky vhodíme nudle, povaříme je asi 3 minuty a polévku odstavíme z ohně.
Libové části masa nakrájíme na kousky, vrátíme je do polévky, podle potřeby ji ještě dochutíme solí a posypeme pažikou nebo petrželkou.
Poznámka k receptu
Pokud polévku nesníte hned a budete ji ještě ohřívat, uvařte nudle zvlášť v osolené vodě, rozdělte je do talířů a přelijte horkou polévkou. Při ohřívání se vám v polévce nerozvaří.
Chcete-li polévce dodat punc výjimečnosti, těsně před dovařením ji ochuťte špetkou nastrouhaného muškátového oříšku.
Načítám komentáře...