Kuřecí vývar
Seznam surovin
- kuřecí maso 500 gramů (křídla)
- kuřecí maso 500 gramů (krky)
- kuřecí skelet 1 kilogram
- mrkev 2 kusy (střední)
- celer řapíkatý 2 snítky
- celer 1/4 kusu (menší)
- petržel kořenová 1 kus (střední)
- pórek 1 kus (menší, bílá část)
- cibule 1 kus (žlutá)
- cibule červená 1 kus
- česnek 3 stroužky
- tymián 2 snítky
- petržel hladkolistá 2 snítky
- nové koření 2 kusy
- pepř černý 6 kusů
- bobkový list 1 kus
- rajčata 1 kus
- olej olivový 2 lžíce
- máslo 2 lžíce
Postup přípravy
1. Skelety spolu s křídly a krky pod tekoucí vodou pečlivě omyjte. Vložte na plech na pečicí papír a pečte 15 minut při 220 °C. Během pečení kuřecí díly otočte, aby se opekly rovnoměrně. Opečené kousky jednotlivě omyjte ve studené vodě, abyste je zbavily vysrážených bílkovin.
2. Mrkev, celer, řapíkatý celer, petržel a pórek očistěte a nakrájejte nahrubo. Česnek neloupejte, cibule zbavte jen svrchní špinavé slupky a překrojte napůl. V menším hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a stejné množství másla. Zeleninu restujte do zlatohnědé barvy.
3. Ve velkém hrnci pak rozpalte tuk, který se vypekl z kostí a masa, přidejte opečené kosti, krátce je orestujte a zalijte studenou vodou tak, aby bylo vše ponořené. Jakmile se maso začne vařit, přidejte orestovanou zeleninu a přiveďte k varu. Sbírejte vysráženou bílkovinu na povrchu, přidejte koření, bylinky, rajče a na velmi mírném ohni vařte 3 hodiny.
4. Z vývaru vyjměte kosti a zeleninu, pomocí naběračky tekutinu přeceďte přes plátnem vyložený cedník. Vývar nepřelévejte najednou, zakalil by se. Co nejrychleji ho vychlaďte, nejlépe ve dřezu se studenou vodou a kostkami ledu. Seberte ztuhlý tuk a vývar buď uložte do lednice, nebo zamrazte.
Poznámka k receptu
Kuřecí vývar už vypadá jako „vyšší dívčí“, ale je to vlastně docela snadné. Neplýtvejte na něj celým kuřetem, využijte skelety a křídla. kuřecí skelety 1 kg t kuřecí krky 500 g
Načítám komentáře...