Laksa
Seznam surovin
Polévka:
- kuřecí maso 600 gramů (prsa nebo stehna)
- krevety 450 gramů (čerstvé velké)
- kokosové mléko 500 mililitrů
- nudle rýžové 450 gramů (tenké)
- vývar kuřecí 1,5 litru
- cukr třtinový 1 lžíce (tmavý)
- olej 3 lžíce (rostlinný)
Pasta Laksa:
- paprička chilli červená 8 kusů (sušená)
- sušené krevety 2 lžíce
- cibule šalotka 5 kusů
- česnek 3 stroužky (galangal)
- zázvor 1 kus (5 cm)
- citronová tráva 2 kusy
- kurkuma 1 lžička
- ořechy kešu 8 kusů (nebo makadamové ořechy)
- Tom yum pasta 1 lžíce (krevetová)
- koriandr 2 lžičky (drcený)
- kmín římský 1 lžička (drcený)
- paprika červená 1 lžička (mletá)
- olej 3 lžíce (rostlinný)
K podávání:
Postup přípravy
1. Nejprve připravte pastu: do menšího kastrolu s vroucí vodou dejte sušené chilli papričky a sušené krevety a vařte 20 minut. Citronovou trávu zbavte vnější vrstvy, rukojetí nože ji naklepejte a nakrájejte nadrobno. Šalotky oloupejte a nakrájejte nadrobno. Slijte krevety a chilli papričky a dejte do nádoby vhodné na mixování. Přidejte všechny ostatní suroviny kromě oleje. Rozmixujte směs dohladka a postupně přidávejte olej, pomůže vytvořit hladkou pastu.
2. Ve velkém hrnci rozpalte lžíci oleje, přidejte pastu a důkladně ji orestujte. Zalijte vývarem a přidejte cukr. Než se vývar začne vařit, nakrájejte kuřecí maso na tenké plátky, přidejte je do hrnce a stáhněte plamen na minimum. Po 5 minutách přidejte do hrnce krevety a zalijte kokosovým mlékem. Podle chuti dolaďte limetovou šťávou.
3. Rýžové nudle připravte podle návodu na obalu, rozdělte je do misek a přelijte polévkou. Podávejte s čerstvým koriandrem a klínkem limety, aby si každý dochutil polévku podle svého gusta.
Poznámka k receptu
Známá malajsijská polévka je plná zdánlivě neslučitelných chutí, které dohromady vytvářejí dokonalou harmonii. Je zároveň sladká, ostrá i kyselá a najdete v ní kuře, krevety i nudle, takže žádné sousto nebude stejné jako to předchozí.
Načítám komentáře...