Lohikeitto
Seznam surovin
- losos 450 gramů (filet)
- brambory 450 gramů
- mrkev 1 kus
- vývar rybí 1,2 litru
- smetana na šlehání 250 mililitrů
- máslo 50 gramů
- pórek 1 kus
- kopr (čerstvý k podávání)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. V hrnci rozpalte máslo, přidejte na tenká kolečka nakrájený pórek (pouze bílou a světle zelenou část) a nechte asi 10 minut na mírném ohni zesklovatět. Mrkev nakrájejte na kolečka, brambory na kostky. Do hrnce přilijte vývar, přidejte nakrájenou zeleninu a na středním plameni vařte buď 20 minut, nebo dokud nejsou brambory skoro hotové.
2. Lososa zbavte kůže a případných kostí, nakrájejte na kostky a přidejte ho do hrnce. Přilijte smetanu a přiveďte k varu. Stáhněte hrnec z plotny, přidejte nasekaný kopr, osolte a opepřete. Přikryjte pokličkou a nechte 10 minut odstát, pak ihned podávejte.
Poznámka k receptu
V téhle tradiční finské polévce se odráží skandinávský přístup ke gastronomii: tedy používání kvalitních čerstvých surovin a jednoduché chutě i příprava. Funguje to - kombinaci brambor, pórku a ryby si zamilujete.
Načítám komentáře...