Nebeská polévka
Seznam surovin
- cibule 1 kus (menší)
- olej 2 lžíce
- voda 1 litr
- hrášek zelený 400 gramů (mražený)
- majoránka (sušená)
- sůl
- smetana na šlehání 1,5 decilitru
- cukr (podle chuti)
Na hvězdičky:
- listové těsto 150 gramů
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce 1/2 kusu (na potření)
- semínka sezamová (na posypání)
Postup přípravy
Nejdříve upečeme hvězdičky. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a vykrojíme z něj formičkou malé hvězdičky. Přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky. Vložíme je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 10 minut dozlatova.
Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme v hrnci na rozehřátém oleji. Přilijeme vývar, přidáme hrášek a trochu majoránky, přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni asi 15 minut.
Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém, který dochutíme solí a pepřem a provaříme 2 minuty. Přilijeme 0,7 dl smetany ke šlehání, promícháme a podle potřeby dochutíme solí, pepřem a trochou cukru.
Polévku rozdělíme do misek a každou porci ozdobíme zbylou lehce ušlehanou smetanou a upečenými hvězdičkami.
Načítám komentáře...