PERFEKTNÍ VÝVAR A TOSKÁNSKÁ ZELENINOVÁ POLÉVKA
Seznam surovin
Vývar:
- kuřecí skelet 1 kus
- mrkev 1 kus (střední)
- petržel kořenová 1 kus
- celer 1/2 kusu (malý)
- cibule 1 kus
- bobkový list 1 kus
- pepř černý 6 kuliček
- nové koření 4 kuličky
- olej řepkový (na zakápnutí)
Polévka:
- mrkev 2 kusy
- celer řapíkatý 2 snítky
- hrášek 100 gramů (mražený)
- těstoviny 2 hrsti (Conchiglie )
- kadeřávek 2 hrsti
- fazole sterilované 400 mililitrů (červené)
- petržel hladkolistá (k podávání)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Připravte vývar: zeleninu oloupejte a nakrájejte na špalíčky, cibuli neloupejte (pokud má ale uvolněné vrchní slupky, stáhněte je) a rozpulte ji. Skelet můžete rozčtvrtit, ale není to nutné, jen se s ním snadněji manipuluje. V hrnci rozpalte olej a zeleninu i kostru opečte do tmavohněda (nebo vše zakápněte olejem a pečte dohněda v troubě předehřáté na 200 °C, trvá to asi 40 minut).
2. Pak přilijte asi 2 litry vody, přidejte koření a táhněte (tedy vařte na velmi mírném plameni, aby se vývar nevařil klokotem) minimálně 1 hodinu, nebo lépe 3–4 hodiny. Nesolte. Sbírejte pěnu – pokud jste ale skelet dobře opekli, bude jí minimum. Hotový vývar přeceďte, skelet i zeleninu vyhoďte – všechnu chuť už předaly vývaru. S vývarem můžete hned dál pracovat nebo ho zamrazte na jindy.
3. Vývar přiveďte k varu, osolte a opepřete. Mrkev nakrájejte na kolečka, celer na tenké plátky, kadeřávek na kousky. Zeleninu vsypte do vývaru a vařte asi 15 minut, aby byla téměř měkká. Pak přidejte scezené fazole, hrášek a nechte ještě 10 minut prohřát. Těstoviny uvařte zvlášť, aby vývar nezakalily, a pak je do polévky přidejte. Ozdobte nasekanou petrželkou a podávejte.
Poznámka k receptu
Téměř polovinu kuřete tvoří kostra, když se ale naučíte vývar, nebude vám to vůbec vadit. Tajemství dokonalého vývaru je v pečlivém opečení kostí i zeleniny a dlouhém, pomalém varu. Díky tomu se do něj dostane maximum chuti.
VAŘENÍ VÝVARU 1,5 HODINY
Načítám komentáře...