POLÉVKA BUN CA

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Nejprve připravte rybí vývar: kapří hlavu zalijte 2 litry vody a nechte na mírném ohni vařit 2 hodiny (pokud chcete, můžete na troše oleje orestovat cibuli, česnek a zázvor, přidat hlavu a případně i rybí skelety a teprve pak zalít vodou a táhnout, vývaru to dodá lepší chuť).

2. Kurkumu promíchejte s moukou. Kapra vyfiletujte a nakrájejte na plátky široké asi 5 mm. Osolte je a obalte v ochucené mouce. V hluboké pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje a maso osmažte z obou stran dozlatova. Hotové kousky odložte na kuchyňskou utěrku, odsaje přebytečný tuk.

3. Rýžové nudle nejprve na 30 minut namočte do studené vody a potom je 2 minuty vařte ve vroucí osolené vodě. Propláchněte je studenou vodou, aby se zastavil zbytkový var, a dejte je stranou.

4. Rajčata nakrájejte na osminky, vodní celer na kousky dlouhé 4–5cm, bílou část jarní cibulky nahrubo. Kopr a zelenou část cibulky nasekejte nadrobno, červenou cibuli na tenké plátky a smíchejte je v misce.

5. Ve větším hrnci rozpalte 2 lžíce rostlinného oleje a orestujte česnek a bílou část jarní cibulky. Přidejte rajčata, krátce opečte a zalijte vývarem z rybí hlavy. Přidejte tamarindovou pastu a důkladně ji rozmíchejte. Podle kyselosti dolaďte chuť třtinovým cukrem a začněte přidávat rybí omáčku – je důležité vychytat balanc mezi kyselou, sladkou a slanou chutí, proto cukr a omáčku přidávejte postupně.

6. Do každé misky dejte část uvařených nudlí, na ně položte plátky smaženého kapra, vodní celer a směs kopru a cibule. Zalijte horkým vývarem a dolaďte limetovou šťávou a chilli. Podávejte s ledovým salátem a klíčky mungo.

Poznámka k receptu

Existuje mnoho verzí polévky bun ca, Kamu si oblíbila tuhle jednoduchou s tamarindem. Kapra se neobávejte, jeho jemné maso k asijských chutím perfektně pasuje.

VAŘENÍ VÝVARU 2 HODINY

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...