POLÉVKA BUN CA
Seznam surovin
- kapr 1 kus (středně velký)
- nudle rýžové 200 gramů (tenké bun)
- rajčata 4 kusy
- citronová tráva 4 snítky
- cibulka jarní 4 kusy
- kopr 1 svazek (čerstvý)
- celer 1 balení (vodní rau cau (halucha jávská))
- cibule červená 1 kus
- česnek 2 lžíce (nasekaný)
- kurkuma 1 lžička (mletá)
- mouka pšeničná hladká 6 lžic (nebo rýžová)
- cukr třtinový (podle chuti)
- rybí omáčka (podle chuti)
- šťáva limetková (podle chuti)
- paprička chilli červená (podle chuti)
- salát ledový (k podávání)
- mungo (klíčky k podávání)
- olej 2 lžíce (rostlinný + na smažení)
- sůl
- pepř
- tamarindová pasta 2 lžíce
Postup přípravy
1. Nejprve připravte rybí vývar: kapří hlavu zalijte 2 litry vody a nechte na mírném ohni vařit 2 hodiny (pokud chcete, můžete na troše oleje orestovat cibuli, česnek a zázvor, přidat hlavu a případně i rybí skelety a teprve pak zalít vodou a táhnout, vývaru to dodá lepší chuť).
2. Kurkumu promíchejte s moukou. Kapra vyfiletujte a nakrájejte na plátky široké asi 5 mm. Osolte je a obalte v ochucené mouce. V hluboké pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje a maso osmažte z obou stran dozlatova. Hotové kousky odložte na kuchyňskou utěrku, odsaje přebytečný tuk.
3. Rýžové nudle nejprve na 30 minut namočte do studené vody a potom je 2 minuty vařte ve vroucí osolené vodě. Propláchněte je studenou vodou, aby se zastavil zbytkový var, a dejte je stranou.
4. Rajčata nakrájejte na osminky, vodní celer na kousky dlouhé 4–5cm, bílou část jarní cibulky nahrubo. Kopr a zelenou část cibulky nasekejte nadrobno, červenou cibuli na tenké plátky a smíchejte je v misce.
5. Ve větším hrnci rozpalte 2 lžíce rostlinného oleje a orestujte česnek a bílou část jarní cibulky. Přidejte rajčata, krátce opečte a zalijte vývarem z rybí hlavy. Přidejte tamarindovou pastu a důkladně ji rozmíchejte. Podle kyselosti dolaďte chuť třtinovým cukrem a začněte přidávat rybí omáčku – je důležité vychytat balanc mezi kyselou, sladkou a slanou chutí, proto cukr a omáčku přidávejte postupně.
6. Do každé misky dejte část uvařených nudlí, na ně položte plátky smaženého kapra, vodní celer a směs kopru a cibule. Zalijte horkým vývarem a dolaďte limetovou šťávou a chilli. Podávejte s ledovým salátem a klíčky mungo.
Poznámka k receptu
Existuje mnoho verzí polévky bun ca, Kamu si oblíbila tuhle jednoduchou s tamarindem. Kapra se neobávejte, jeho jemné maso k asijských chutím perfektně pasuje.
VAŘENÍ VÝVARU 2 HODINY
Načítám komentáře...