Polévka Bun Rieu Cua
Seznam surovin
Na polévku:
- rajčata 6 kusů
- cibulka jarní 1 svazek
- vývar drůbeží 2,5 litru (nebo vepřový)
- rybí omáčka 1,5 lžíce
- omáčka 1,5 lžíce (Mam Tom)
- šťáva limetková (ze 2-3 limetek)
- citronová tráva 4 snítky
- cukr 2 lžíce
- olej 4 lžíce
- semínka 1 lžíce (annatto)
- sůl
Krabí mix:
- olej 1 lžíce
- česnek 3 stroužky
- ryby nakládané 2 plechovky (krabí mix na polévku)
- vejce 4 kusy
- cibulka jarní 4 snítky
K podávání:
- nudle 300 gramů (bun)
- salát ledový 1/2 kusu
- květy (banánové)
- bylinky (perilla červená a zelená)
- limetka
Postup přípravy
1. Jarní cibulku šikmo nakrájejte na větší kousky. V hrnci rozpalte 1,5 lžíce oleje a cibulku na něm orestujte. Přidejte rajčata nakrájená na osminky a podélně přepůlenou citronovou trávu. Zalijte vývarem, přidejte rybí omáčku, pastu Man Tom, šťávu ze dvou limet, cukr a sůl. Vařte tak, aby rajčata změkla, ale nerozvařila se.
2. Mezitím na pánvi opečte česnek a nasekanou zelenou část jarních cibulek a přide tekutina z plechovek trochu zredukuje. Stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Do zchladlé směsi rozklepněte vejce a rozmíchejte. Směs opatrně vmíchejte do vývaru a nechte chvilku provařit. Na jiné pánvičce rozpalte zbytek oleje, přidejte annatto a opékejte, dokud nepustí barvu. Pak je přes cedník přeceďte do polévky a zamíchejte.
3. Nudle bún připravte podle návodu na obalu (obvykle se namáčejí na 10 - 15 minut do studené vody, pak se zalijí vroucí vodou a vaří doměkka), ledový salát a banánový květ nakrájejte na nudličky, perilu nahrubo. Každý si do své misky dá tolik nudlí, salátu a dalších surovin, kolik chce, a zalije je polévkou.
Poznámka k receptu
Tuhle polévku se Kamura naučila od jedné šéfkuchařky v centrálním Vietnamu, ale narazíte na ni i na severu. Připravuje se v mnoha variantách, Vietnamci používají čerstvé kraby, na rychlejší a lacinější verzi použijete hotový krabí mix v plechovce. Je to velmi svěží jídlo, díky spoustě limetové šťávy lehce nakyslé a s výraznou chutí.
Načítám komentáře...