RYBÍ POLÉVKA I
Seznam surovin
Vývar:
- kapr 1 kus (hlava, ocas, ploutve, kostra)
- kapří maso 200 gramů
- celer 1/4 kusu
- mrkev 2 kusy (střední)
- petržel kořenová 1 kus
- cibule 1 kus
- bobkový list 3 kusy
- nové koření 5 kuliček
- pepř černý 5 kuliček
Dokončení:
- máslo 150 gramů
- mrkev 2 kusy
- petržel kořenová 1 kus
- celer 1 kus (menší)
- mouka pšeničná hladká 3 lžíce
- smetana na šlehání 100 mililitrů
- houska 3 kusy
- petržel hladkolistá 1 hrst
- sůl
- pepř bílý
Postup přípravy
1. Omyjte hlavu, odstraňte žábry s očima a dejte ji společně s kostrou, ocasem a ploutvemi do hrnce se studenou vodou. Oloupejte cibuli, celer, mrkev a petržel, nakrájejte je na větší kostky a přidejte do hrnce. Přiveďte k varu, osolte, seberte pěnu a přidejte koření. Stáhněte plamen na minimum a hodinu vařte. Asi 20 minut před koncem varu přidejte k vývaru rybí maso a nechte pomalu táhnout.
2. Zatímco se připravuje vývar, předehřejte troubu na 180 °C a připravte krutony k podávání. Nakrájejte housky na malé kostičky, nasypte je do pekáčku a nahoru přidejte plátky másla (mělo by stačit 100 g). Vložte do trouby a pečte dozlatova.
3. Vyjměte maso z vývaru, odložte stranou, a až vychladne, nakrájejte ho na kostičky. Vývar přeceďte přes husté síto a nechte lehce zchladnout. Kořenovou zeleninu na polévku oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Ve velkém hrnci rozpusťte zbylé máslo, přidejte nastrouhanou zeleninu a nechte zezlátnout. Poprašte zeleninu moukou, promíchejte a zalijte vývarem. Rozmíchejte mouku ve vývaru, přikryjte pokličkou a nechte 15 minut vařit na nejnižším plamenu. Ke konci varu přidejte rybí maso a zalijte polévku smetanou. Ochutnejte, dosolte, přidejte bílý pepř a nasypte do polévky najemno nakrájenou petrželku.
Poznámka k receptu
Tahle polévka bude chutnat i těm, kdo si na ryby moc nepotrpí – vývar s masem, zeleninou a smetanou totiž sází na jemné chutě. Pokud toužíte i po jikrách a mlíčí, uvařte je zvlášť, na rozdíl od zbytku kapra jim stačí jen 15 minut varu, aby byly „akorát“.
Načítám komentáře...