Rybí vývar s krupicovými vločkami
Seznam surovin
Polévka:
- pepř 8 kuliček
- nové koření 8 kuliček
- bobkový list 3 listy
- kapr (kapří hlavy a ostatní okrojky)
- mrkev 2 kusy
- petržel kořenová 2 kusy
- celer 1/4 kusu (omytý, oškrábaný)
- cibule 1 kus (se slupkou, překrojená)
- tymián 1 snítka
- česnek 2 stroužky (neoloupané)
- brambory 1 kus (se slupkou, překrojená)
- sůl
- muškátový oříšek
Krupicové vločky:
- mléko 120 mililitrů (plnotučné)
- smetana na šlehání 50 mililitrů
- máslo 60 gramů
- dětská krupice 120 gramů
- vejce 2 kusy (bílky zvlášť)
- sůl
- muškátový oříšek
Postup přípravy
1. Pepř, nové koření a bobkové listy namočte den předem do hrnku vody.
2. Do lehce osolené studené vody vložte hlavy a ořez z ryb, přilijte koření i s vodou, ve které bylo namočené, přidejte polovinu kořenové zeleniny i s okrájenými slupkami (z veškeré zeleniny), cibuli, česnek, bramboru a tymián a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a polévku nechte probublávat asi 45 minut
až hodinu. Pak ji přeceďte do jiného hrnce.
3. Zbylou kořenovou zeleninu pokrájejte (nebo nahrubo nastrouhejte) na nudličky, lehce je orestujte na másle, zalijte vývarem a maximálně 4 minuty povařte. Dochuťte muškátem a solí a podávejte s ozdobnými krupicovými vločkami.
4. Na krupicové vločky zahřejte mléko se špetkou soli, smetanu a máslo. Za stálého míchání vsypte dětskou krupičku a na mírném plameni vařte (takzvaně odpalujte), až se hmota nechytá nádoby. Odstavte z ohně a nechte vystydnout.
5. Do těsta vešlehejte žloutky a nakonec opatrně zapracujte pevný sníh z bílků. Dochuťte muškátem a buď naplňte do cukrářského sáčku s ozdobnou hubičkou a do vroucího vývaru stříkejte malé hvězdičky, nebo pomocí dvou lžiček tvořte malé nočky a též je zavařujte do vývaru.
Načítám komentáře...